Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


«Παγώνουν» λόγω των πρόωρων εκλογών οι αλλαγές που προωθούνταν στην Ενέργεια και οι εν εξελίξει...

αποκρατικοποιήσεις, ενώ είναι άγνωστες οι προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε πολλά από τα προωθούμενα, ενώ έχει τονίσει ότι θα ακυρώσει κάθε αποκρατικοποίηση, πως η ΔΕΠΑ θα είναι υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, ενώ για τη ΔΕΣΦΑ θα αναζητηθούν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, έχει προαναγγείλει και αναθεώρηση των συμβάσεων για τον αγωγό TAP.







Ειδικότερα, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ήταν στο τελικό στάδιο, αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου, με την ανακοίνωση των προεδρικών εκλογών, είχε μετατεθεί για τον Ιανουάριο η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66%. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών τον Ιανουάριο, αλλά οι εκλογές φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν περαιτέρω την αποκρατικοποίηση. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει «ανοιχτά» ότι θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση, ενώ και η ματαίωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το φυσικό αέριο στη Βουλή μπλοκάρει τη διαδικασία, αφού περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την απαλλαγή του ΑΔΜΗΕ από την είσπραξη του τέλους ΑΠΕ, που είναι αίτημα των επενδυτών.



ΔΕΗ-ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ




Το σχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» φαίνεται να υλοποιείται δύσκολα, με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να είναι από τα βασικά αντικείμενα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι εναντίον. Το 2015 θεωρούνταν έτος ορόσημο για την επιχείρηση, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προκήρυξη ενδιαφέροντος για τη «μικρή ΔΕΗ» θα γινόταν εφόσον ο ειδικός σύμβουλος της επιχείρησης ολοκλήρωνε το πρώτο στάδιο του έργου. Αφορούσε την αποτίμηση και τον καθορισμό των παγίων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία, δηλαδή λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά, Κομοτηνή, ορυχεία.



Ειδικότερα, φέρεται να αφορά λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 2.768 MW, μία άδεια παραγωγής για νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, τη «Μελίτη ΙΙ», ισχύος 400 ΜW, έξι ορυχεία λιγνίτη, καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, ισχύος 400 MW, δηλαδή τι πάει στην μεν και τι παραμένει στη δε.



Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθρούρου Ζερβού, η «μικρή ΔΕΗ» -για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- θα περιλαμβάνει το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας επίσης στο χαρτοφυλάκιό της και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η επιχείρηση.



Με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΠΑ θα είναι υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, ενώ για τη ΔΕΣΦΑ θα αναζητηθούν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είχε αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ για τον αγωγό TAP υπογράμμισε ότι θα γίνει αναθεώρηση της συμφωνίας. Η βουλευτής, σε ερώτηση αν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα είναι υπό πλήρη κρατικό ή δημόσιο έλεγχο, απαντά «η ΔΕΠΑ σίγουρα. Θα σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Για τη ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις σε μια τέτοια κατεύθυνση, αν είναι δυνατόν σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν. Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τις αναπτύξει σε συνεργασία και με διεθνείς επιχειρήσεις». Για τον TAP, ανέφερε ότι θα γίνει αναθεώρηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «ο TAP είναι έτσι και αλλιώς μια πραγματικότητα, αλλά για μας είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να ξανακοιταχτεί η συγκεκριμένη συμφωνία, βάσει της οποίας διέρχεται ο TAP από εδώ».



Φυσικό αέριο - ΝΟΜΕ



Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών, αλλά και οι ρυθμίσεις που αφορούν την αυτονομία των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες ματαιώθηκε, καθώς δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι πέρασε και από το Γενικό Λογιστήριο.



Αναβάλλεται, τέλος, και το σχέδιο για τις δημοπρασίες τύπου NOME. Με το «άνοιγμα» της ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν από το 2015 να διαμορφώνουν χαμηλότερα τιμολόγια πώλησης ρεύματος προς τους καταναλωτές, καθώς με την υιοθέτηση των ΝΟΜΕ θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.



from FIMOTRO http://fimotro.blogspot.com/2014/12/blog-post_4145.html

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου