Από αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών με όλα τα θέματα ανοιχτά, ενώ, σύμφωνα...
με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», αυτή τη φορά οι συζητήσεις με τους δανειστές θα γίνουν σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όλες τις προηγούμενες ημέρες, προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους εντός του Σαββατοκύριακου.
Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ψαλίδι στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ, για μείωση έως 30% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και για μείωση ακόμα και του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε «κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό κατά την συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο διεθνές οικονομικό forum του Davos.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, καθώς η άποψη του Ταμείου είναι ότι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε».
Σοβαρότατες ενστάσεις διατυπώνονται όμως και από τους Ευρωπαίους (Eurogroup και Κομισιόν) , όπου καταγράφεται διαφωνία για την αύξηση των εισφορών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη να δίδεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης και να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Με τα δεδομένα αυτά, καθώς και με την κρίση που διογκώνεται στο προσφυγικό θέμα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις, αλλά και προσκόμματα στον πολιτικό σχεδιασμό. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συμβιβασμό με τους εταίρους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ειδικά για μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Προς αποφυγήν τούτου, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να δεχτεί μείωση στις επικουρικές.
Εξάλλου, την Παρασκευή, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».
Επαναλαμβάνοντας τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -σημείωσε- φαίνεται να πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016».
Εκτίμησε δε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς εκκρεμούν πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν.
from FIMOTRO http://ift.tt/1KiZ7gl
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου