Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΧΑΜΗΛΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΙΑ: Η ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...

Η αιμοσφαιρίνη είναι η πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη που δίνει το έντονο κόκκινο...
χρώμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Όταν η τιμή της αιμοσφαιρίνης στις εξετάσεις αίματος είναι χαμηλότερη των 13,5g% στους άνδρες και χαμηλότερη των 12g% στις γυναίκες, τότε το άτομο πάσχει από αναιμία.
Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία υπέβαλαν σε τακτές αιματολογικές εξετάσεις 5.000 συμμετέχοντες σε μελέτη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη τους πρώτους 12 μήνες της μελέτης είχαν 47% περισσότερες εισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα και 60% περισσότερους θανάτους.
Το 23% των συμμετεχόντων ήταν αναιμικοί και παρουσίαζαν προβλήματα διαβήτη και καρδιακής ανεπάρκειας.
bigstock Heart health 16855943

Αντίθετα, όσοι αναιμικοί ασθενείς είχαν αυξημένη αιμοσφαιρίνη είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ενώ οι μη αναιμικοί ασθενείς είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ασθενείς που ήταν αναιμικοί από την αρχή της μελέτης ή που κατά τη διάρκεια αυτής παρουσίαζαν πτώση της αιμοσφαιρίνης τους, είχαν χειρότερης μορφής καρδιακή ανεπάρκεια και αυξημένους άλλους παράγοντες στο αίμα που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα όπως είναι η πρωτεΐνη CRP.
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι έχουν χαμηλή αιμοσφαιρίνη πρέπει, όπως λένε οι ερευνητές, να γνωρίζουν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, δεν έχουν υπολογίσει ακόμα ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο αιμοσφαιρίνης που θα έπρεπε να έχουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς. Δεν είναι επίσης απόλυτα σαφές αν όντως η αναιμία χειροτερεύει την καρδιακή ανεπάρκεια ή αν η αναιμία είναι απλά ένας δείκτης της επιδείνωσης της κατάστασης που βρίσκεται η καρδιά μας.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επιβάλλεται να ερευνηθεί περαιτέρω το θέμα για να διαπιστωθεί τι επίδραση έχουν τα αυξανόμενα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στην καρδιακή λειτουργία, καθώς και ο πλήρης ρόλος της στην εμφάνιση επιπλοκών ή ακόμα και στον κίνδυνο θανάτου.


from FIMOTRO http://ift.tt/1P2H4Yp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου