«Άνοιγμα» προς το Ποτάμι, ώς μία φιλοευρωπαϊκή δύναμη, πραγματοποίησε...
κατά την ομιλία του στο συνέδριου του κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να αντιμετωπιστεί η «πιο ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση των μετταπολιτευτικών χρόνων», στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της πρότεινε τη συγκρότηση μίας πολιτικής συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων, φωνάζοντας ένα δυνατό «ναι» στο διάλογο, ως ένα πρώτο βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Ποταμιού:
«Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα βρίσκεται στο τιμόνι της η πιο ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων. Η χώρα πορεύεται με ψέματα και αναξιοπιστία και δυστυχώς είμαστε απομονωμένοι διεθνώς», είπε αρχικά και συνέχισε επισημαίνοντας, ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πλέον απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που εξαπάτησε τον λαό και σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις».
Επιτιθέμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι, ενώ ζητά συναίνεση στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού, την ίδια ώρα ανασύρει τη σκανδαλολογία. «Αναρωτιέμαι αν πραγματικά ζητά συναίνεση ή αν είναι κάτι προσχηματικό. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να παραμείνει στην εξουσία και να στείλει τον λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε γενναίο «άνοιγμα» προς το Ποτάμι και τα στελέχη του, λέγοντας: «Ανήκετε στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας. Εχω μια δυσκολία να αποκρυπτογραφήσω το στίγμα του Ποταμιού αλλά το τελικό ισοζύγιο είναι θετικό για το πολιτικό σύστημα. Προσελκύσατε άξιους ανθρώπους που βλέπουν επιφυλακτικά τα παλιά κόμματα. Και εμείς προσπαθούμε να στην πολιτική αυτούς τους πολίτες».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του, ανέφερε: «Οι κοίτες των ποταμιών μεταβάλλονται όταν το επιτάσσουν οι συνθήκες, αρκεί να μην στερέψουν και μετατραπούν σε βάλτο».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι κοντά σας για να προχωρήσουν οι δίκαιες μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να διασφαλιστεί η πορεία της στην Ευρώπη. Τρία κόμματα, η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, κράτησαν τον Ιούλιο του 2014 την Ελλάδα στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος διευκρίνιζε μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ότι οι αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είχαν πολιτική διάσταση και δεν μπορεί να ερμηνεύονται με μεταγραφικούς όρους».
Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της, απηύθυνε πρόσκληση για τη συγκρότηση μίας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε με ένα μεγάλο «ναι» την έναρξη του διαλόγου, ως ένα πρώτο βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η κ. Γεννηματά πρότεινε την άμεση συγκρότηση κοινής επιτροπής με πρόσωπα αυξημένου κύρους και ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και άλλων κομμάτων και κινήσεων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
«Γι' αυτό το λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας, δηλαδή όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, που μπορούμε από κοινού να σχεδιάσουμε μια πρόταση ελπίδας για την ελληνική κοινωνία», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση: «δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς, ενώ η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι».
Επανέλαβε επίσης τη θέση της, ότι η λύση πρέπει να δοθεί από την υπάρχουσα Βουλή, εκτιμώντας ότι χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν νοείται χωρίς συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
«Παρών» και ο Κώστας Σημίτης
Το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος στην ομιλία του μίλησε για την ανάγκη να σχηματιστεί ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά. Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Σημίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα που νομίζουν ότι θα αλλάξουν από εδώ όλο το καθεστώς της Ευρώπης. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συμπόρευση των δυνάμεων του Κέντρου.
«Χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά. Τον ισχυρό πόλο πρέπει να δημιουργήσετε και εσείς. Εσείς που ξεκινήσατε ένα αξιόλογο πείραμα υπέρβασης. Να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς περιεχόμενο πολιτικολογίες. Να δώσετε έτσι αποφασιστική δύναμη σ΄ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας, που θέλει σταθερή οικονομία, κοινωνική αλληλεγγύη, βεβαιότητα για το αύριο. Που θέλει θεσμούς, που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας, πολιτικούς με γνώση και ευθύνη και όχι εκπροσώπους συντεχνιών, υπηρέτες του πελατειακού κράτους. Πρέπει να επιδιώξετε την κοινή προσπάθεια με όλους που συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τους στόχους σας. Είσαστε πολλοί. Μπορείτε να δώσετε δύναμη και πνοή σε μια παράταξη ανανέωσης. Μπορείτε να συμβάλλετε αποφασιστικά στο να ξανααποκτήσει η χώρα κατεύθυνση και μέλλον. Να μην είναι, όπως σήμερα, πειραματόζωο ανθρώπων που νοιάζονται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία. Μπορείτε την ανανέωση» είπε χαρακτηριστικά.
Τον δρόμο των συνεργασιών τόσο σε κυβερνητικό, όσο και κομματικό επίπεδο έδειξε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του κόμματός του την Παρασκευή, κάνοντας παράλληλα την πρόταση του για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης παράταξης την οποία ονόμασε «Το Κοινοβούλιο του Κέντρου».
Οι προτάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε έγκλημα την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και επισήμανε πως η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνα νερά.
«Ανίκανοι μέσα -αδύναμοι έξω. Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει», είπε και πρόσθεσε πως «η χώρα δεν έχει κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η χώρα «έχει κάποιους υπουργούς, που έχουν αγωνία μόνο για το μέλλον τους» και στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη «οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία, πρέπει να βρουν λύση», σημειώνοντας πως η Ελλάδα «δεν θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα», αλλά «θέλει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο ανάπτυξης της παραγωγής».
Πολιτική συνεργασιών
Αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά», αλλά «ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του».
«Μπορεί μόνο του το Ποτάμι; Απαντήσαμε από την πρώτη μέρα. Όχι, δε μπορεί. Το Ποτάμι δεν ενδιαφέρεται για συμφωνίες κορυφής -να σωθώ εγώ - να σωθείς εσύ - να σωθεί αυτός», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «σημασία έχει να σωθεί η χώρα».
Όπως εξήγησε, δεν είναι λοιπόν αυτοσκοπός η δημιουργία ενός νέου σχήματος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «το νέο σχήμα θέλει λαό πίσω του» γι' αυτό και, όπως τόνισε, προτείνει «το Κοινοβούλιο του Κέντρου».
«Στο Κοινοβούλιο του κέντρου μπορούν να μετέχουν, στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές -από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες-, στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά – οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των '58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας».
Όμως, στο σημείο αυτό ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν».
«Χωρίς τη νέα γενιά δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις. Θέλω λοιπόν να το πω ξεκάθαρα: Το Ποτάμι δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του», είπε.
Εσωκομματικά: Οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν
Μιλώντας για το συνεδρίου του κόμματός του ο κ. Θεοδωράκης είπε πως την Κυριακή λοιπόν το Ποτάμι θα αποκτήσει νέα δυνατά όργανα.
«Πολιτικό Συμβούλιο για τη χάραξη καθημερινής πολιτικής. Συγκεκριμένοι άνθρωποι θα παρακολουθούν τους υπουργούς. Θα προτείνουν αλλά και θα αποκαλύπτουν», ανέφερε, σημειώνοντας βέβαια πως «από μερικές κακοδαιμονίες της παλιάς πολιτικής δεν ξεφύγαμε ούτε εμείς».
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «υπήρχαν στελέχη μας που πίστεψαν ότι συλλογικές διαδικασίες είναι να μοιράζεσαι τις απόψεις σου με τους αναγνώστες των εφημερίδων και τους θεατές της τηλεόρασης. Το Κίνημα όμως δεν έχει ποινολόγιο».
«Σε έναν προσυνεδριακό διάλογο πολλά μπορούν να ειπωθούν. Όμως θέλω να γίνει ξεκάθαρο, η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της νέας εποχής. Οι αποφάσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνουν από όλoυς σεβαστές. Κανείς μας δε θα ανεχθεί πλέον, αμφισβητήσεις και λοξοκοιτάγματα. Η υπόθεση είναι κοινή, αλλά για να παραμείνει κοινή, οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να εγκαταλειφθούν», είπε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από την ομάδα».
Νέες προτάσεις για το πολιτικό σύστημα
«Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα, αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα», είπε στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Διπλή» ψήφος: Στην πόλη σου ψηφίζεις τον άνθρωπο που ξέρεις και στην περιφέρεια το κόμμα σου. Πρακτικά δηλαδή μπορείς να ψηφίζεις δύο κόμματα.
Και για σήμερα πρότεινε:
-εξορθολογισμό του μπόνους των 50 εδρών
-σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να δυσκολέψουμε τους ισχυρούς του χρήματος και των MEDIA που θέλουν να έχουν τους δικούς τους βουλευτές.
Οι προτάσεις για το Σύνταγμα
-Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.
-Καμία ασυλία στους πολιτικούς.
-Διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.
«Να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα», τόνισε.
-Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό.
-Ασυμβίβαστο υπουργού- βουλευτή.
-Μικρότερη Βουλή.
-Όριο στις κοινοβουλευτικές θητείες
«Η διαφθορά είναι τρόπος ζωής σε αυτή τη χώρα»
Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και σε μια «σκοτεινή ιστορία» -όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε- στο το κύκλωμα των δημοσιογράφων που κατηγορούνται για εκβίαση, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφθορά είναι τρόπος ζωής σε αυτή τη χώρα».
«Υπάρχει μια ακροδεξιά εφημερίδα-Ακροδεξιά. Εκθειάζει αυτή η εφημερίδα 2-3 συγκεκριμένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα αυτή η εφημερίδα βρίζει το Ποτάμι, ότι είναι όργανο συμφερόντων -ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Και ο ιδιοκτήτης αυτής της εφημερίδας συλλαμβάνεται ως εγκέφαλος μιας συμμορίας», είπε και πρόσθεσε: «Εκβιάζουν - παίρνουν λεφτά – τα δίνουν σε σάιτ – για να προβάλουν και αυτά με τη σειρά τους υπουργούς και να βρίζουν το Ποτάμι!».
«Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτή την ιστορία;», διερωτήθηκε και σημείωσε πως ρώτησε και τον κ.Τσίπρα στη Βουλή αλλά δεν του απάντησε.
«Ποια είναι η σχέση τους με τα βοθρολύματα της δημοσιογραφίας; Πως επιβιώνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ στα Social Media και σε κάποια σάιτ; Τα μαύρα κουτιά της δημοσιογραφίας πώς επιβιώνουν; Ποιος τους πληρώνει και από ποιους λογαριασμούς;», διερωτήθηκε επίσης και ζήτησε απαντήσεις, διαφορετικά «να αφήσουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα».
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Σάββατο
10:00- 12:00 Debate νεολαίας με Πιτέλα και Φερχόφστατ (Συντονίζει η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη)
12:00-14:00 Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων και καλεσμένων
14:00-14:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
14:30-17:00 Ολομέλεια
Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Η πρόταση του Κινήματος.
17:00-19:00 (4 παράλληλες συνεδρίες)
Κυριακή
10:00-11:00 Παρουσίαση υποψηφιοτήτων για Επικεφαλής, εκλογή εφορευτικής επιτροπής, εκλογές Επικεφαλής, ΣΑΣ, ΜΕΣΥΑ* (10:00-12:00)
11:00-13:30 Παρουσίαση και ψήφιση των πολιτικών και οργανωτικών κειμένων που έχουν προκύψει ως συμπεράσματα από τις εργασίες του συνεδρίου
13:30-15:00: 1η συνεδρίαση ΣΑΑΣ και 1η συνεδρίαση ΜΕΣΥΑ (εκλογή Γραμματέων, Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπών Δεοντολογίας και Οικονομικών)
13:30-15:00 (παράλληλα με συνεδριάσεις): Εκπαίδευση στα social media και ταχύρρυθμα μαθήματα συνέδρων σε θέματα social media
15:00-16:00 Ολομέλεια: Παρουσίαση των μελών της ΣΑΑΣ – τοποθετήσεις. Τοποθετήσεις των Γραμματέων και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
16:00 Λήξη συνεδρίου- Χαιρετισμός του νέου Επικεφαλής
from FIMOTRO http://ift.tt/1S9Y2JA
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου