Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας συνέντευξη ...
του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανέφερε πως «υπάρχουν πολλά που η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, προκειμένου το ταχύτερο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό».

 Όπως σημείωσε «δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά θέσεων τις οποίες καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία ακόμα τηρεί και οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».

Ερωτηθείς για αναφορές του κ. Τσαβούσοβλου στο εδαφικό και το περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εδαφικό και περιουσιακό, εξ όσων είπε ο Τσαβούσογλου, θα πρέπει να συζητηθούν μαζί, οι χάρτες θα μείνουν στο τέλος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως «αυτό που επίσης σημειώνω είναι την αναφορά του κ. Τσαβούσογλου όσον αφορά τις εγγυήσεις ότι δεν θα πρέπει να είναι απειλή τουλάχιστον για τους Ελληνοκύπριους. Μένω μέχρι εδώ.» Ο διάλογος για το Κυπριακό τόνισε, «δεν είναι δια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ή δια συνεντεύξεων που θα γίνει αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Να κλείσουν πληγές

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στο μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου ανάφερε πως στις διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού γίνεται προσπάθεια να κλείσουν πληγές δεκαετιών, σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο, ωστόσο υπάρχει μια ευκαιρία σήμερα με συγκυρίες που επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενότητα της χώρας, την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλη την επικράτεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε παράλληλα ότι «ακούω με πολλή κατανόηση εισηγήσεις για επανατοποθέτηση, για επανακαθορισμό της πορείας μας και διερωτώμαι αν αγνοούμε τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που εμείς επιδιώξαμε».

Αλλά και την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «διερωτώμαι τί είναι αυτό που είναι η εναλλακτική εισήγηση». «Η στρατιωτική αντιπαράθεση;», διερωτήθηκε. Πιστεύει κανείς, συνέχισε, «ότι έχουμε τη δύναμη ή τις συμμαχίες εκείνες που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα της κατοχής»;

Συνειδητοποιούμε, διερωτήθηκε, «ότι κάθε χρόνος που περνά παγιώνει τα τετελεσμένα; Κάθε χρόνος που περνά αλλοιώνει τα συστατικά στοιχεία μιας λύσης αξιοπρεπούς»;

from FIMOTRO http://ift.tt/21CIYH0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου