Η Νορβηγίδα Υπουργός υπεύθυνη για θέματα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκε τη Λέσβο, υπογραμμίζοντας...
τη σταθερή δέσμευση της Νορβηγίας στην αντιμετώπιση της τρέχουσας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Μέσω του Προγράμματος του ΕΟΧ GR06, η Λέσβος, το νησί που επλήγει περισσότερο από την άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, θα λάβει το ποσό των 2.015.540 € για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λέσβου με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2017.
Καθώς η Ευρώπη δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο προσκήνιο ως η κύρια πύλη εισόδου σχεδόν 1.000.000 μεταναστών και αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτές οι ροές έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα. Ο χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των αντίστοιχων εθνικών δομών μέσω του Προγράμματος GR06 με τίτλο ''Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των Εθνικών Συστημάτων του Ασύλου και της Μετανάστευσης''. Το Πρόγραμμα αυτό, το οποίο
Διαχειρίζεται η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντάσσεται στα πλαίσια του Ελληνικού Συστήματος για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής για την καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων, την εξασφάλιση χώρων διαμονής για ευάλωτες ομάδες και την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.
«Μέσω των Προγραμμάτων, μπορούμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δομές που θα εξασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη λαμβάνουν την προβλεπόμενη προστασία. Είμαι βέβαιη ότι τα προγραμματιζόμενα έργα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του συστήματος υποδοχής στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις» δήλωσε η κυρία Aspaker.Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Λέσβο, η Υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κάποια από τα που ταξιδεύουν χωρίς συνοδό και φιλοξενούνται στο ΚΕΠΥ, καθώς και με εκπροσώπους φορέων, όπως υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, ανώτατους αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στην περιοχή του Καρά Τεπέ και επισκέφθηκε το διασωστικό σκάφος "Peter Henry von Koss" με τη συνοδεία εκπροσώπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή.
«Έχω εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες της Ελλάδος στη Λέσβο» είπε η κυρία Aspaker και εξέφρασε τη δέσμευσή της για την «ενίσχυση της Νορβηγικής συνεισφοράς προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την Ελλάδα με ποσά περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. «Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει προτεραιότητα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν οι επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής περιόδου από το 2015 έως το 2020» κατέληξε η κυρία Aspaker.
from FIMOTRO http://ift.tt/1oMkL2s
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου