Νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ σε εξέλιξη είναι η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη...
σε κέντρα φιλοξενίας, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30.000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου.
Σύμφωνα με την ίδια, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών καθώς και ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας. Παράλληλα ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας», χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας»
. Τα κριτήρια που ενσωματώνονται, ορίζουν ως ασφαλή τη χώρα στην οποία: δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης (Σύμβαση Γενεύης), απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Επίσης, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών).
from FIMOTRO http://ift.tt/1X6J4U6
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου