Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Πριν προχωρήσουμε στην παράδοση και παραλαβή της ΕΡΤ από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συντριπτική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου, θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση και έναν απολογισμό...
των 7 χρόνων διακυβέρνησης, με βάση το προσωπικό μου αρχείο, και ημερολόγιο.
Θα κάνω μια σύντομη περιγραφή, πριν γίνει η «εισβολή» των ανθρώπων του κινήματος και καθίσουν στο θρόνο του ραδιομεγάρου. Η διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και η ΝΔ, έκανε αρκετά μετά τη μεταπολίτευση. Θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα, δεν παρέδωσε όμως «καμένη ΕΡΤ», για να παραφράσω το σύνθημα του Άνδρέα ότι παρέλαβε «καμένη γη».
Επί Νέας Δημοκρατίας, η ΕΡΤ γνώρισε μια άνθηση σε ανάπτυξη ηλεκτρονικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Εγκατέστησε πομπούς και αναμεταδότες σε όλη την χώρα και κάλυψε σχεδόν περισσότερο από το 95% με τηλεοπτική εικόνα την επικράτεια.
Δημιούργησε τη γενική διεύθυνση τηλεόρασης βορείου Ελλάδος στην Συμπρωτεύουσα, που σήμερα λειτουργεί ως ΕΡΤ3. Παράλληλα άνοιξε τηλεοπτικό στούντιο στην Πάτρα(στο Ρίο) όπως και στο Ηράκλειο της Κρήτης που βοήθησαν τα μέγιστα την περιφέρεια να προβάλλει μέσω ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων τοπικά προβλήματα και να ενημερωθεί η κεντρική εξουσία.
Με αγορά ξένου προγράμματος, ταινιών και σειρών, κυρίως Αμερικανικής παραγωγής, όπως Χαβάη5-0 κ.ά. μαζί με εσωτερικές και εξωτερικές παραγωγές τηλεοπτικών εκπομπών και σειρών, έδωσε μια άλλη διάσταση στην ενημέρωση την ψυχαγωγία τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Με τη νέα τεχνολογία, έβαλε τα θεμέλια της έγχρωμης τηλεόρασης και οι Έλληνες τηλεθεατές απολάμβαναν τον μοναδικό πλούτο της έγχρωμης εικόνας. Αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ραδιοφωνία με το τρίτο πρόγραμμα που ήταν έμπνευση και δημιουργία του Μάνου Χατζηδάκι.
Στην ενημέρωση δεν υπήρξε πλήρης απελευθέρωση και δεν έκανε όσα θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση. Ομολογώ ότι ανεξαρτησία των ειδήσεων, αντικειμενικότητα και πλουραλισμός, δεν υπήρχε ούτε υπάρχει στην κρατική τηλεόραση όπως θα δούμε με στοιχεία σε άλλες αναρτήσεις. Ο τηλεοπτικός φορέας, ήταν, είναι και θα είναι ένα κυβερνητικό εργαλείο, συνδεδεμένο με τη Ζαλοκώστα και αργότερα με το Μαξίμου, που εξυπηρετούσε κάθε κυβερνητική και κομματική εκδήλωση, ομιλία πρωθυπουργού, αρχηγού ή κυβερνητικού εκπροσώπου. Λειτουργεί πολιτικά και ενημερωτικά με κανόνες που διέπουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι διευθυντές ειδήσεων και γενικοί που πέρασαν από το ραδιομέγαρο.
Και να το πω πιο απλά.
Μια οποιαδήποτε επικριτική ανακοίνωση της αντιπολίτευσης για οποιοδήποτε θέμα που αφορούσε την κυβέρνηση, δεν έβγαινε ποτέ στον αέρα εάν δεν ακολουθούσε η απάντηση της κυβέρνησης, μετά από ενημέρωση Ζαλοκώστα η Μαξίμου για να δώσει την κατάλληλη απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε θέματα προσλήψεων για στρατιές δικών της παιδιών που κατηγορήθηκε η ΝΔ 75-81 είναι ένας «μύθος». Και να εξηγήσω γιατί. Είναι γεγονός ότι πράγματι η διοίκηση της ΕΡΤ έκανε προσλήψεις με πολιτικές παρεμβάσεις πολιτικών η κυβερνητικών στελεχών.
Σας λέω με πάσα ειλικρίνεια ότι οι προσλήψεις στην ΕΡΤ δεν ήταν καθαρά κομματικές. Δεν θα ήθελα να αναφέρω ονόματα η συναδέλφους που δεν είχαν καμιά σχέση με τη ΝΔ επί ημερών Τάκη Λαμπρία και Αθανάσιου Τσαλδάρη που βρήκαν στέγη στο ραδιομέγαρο μέσα από φιλικές σχέσεις. Σε όλους αυτούς τους διορισμούς η συγγενική και η φιλική σχέση είχε τον πρώτο λόγο και όχι η ιδεολογία, και αυτό φάνηκε αμέσως μόλις την διοίκηση πήρε το ΠΑΣΟΚ και το ρόλο που έπαιξαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΕΡΤ. Παραδείγματα έχω πολλά και όταν χρειαστεί εδώ είμαστε.
Όταν η ΝΔ παρέδωσε τη διοίκηση στο ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ ήταν γύρω στα 1800(αρχεία ΕΡΤ) άτομα που λειτουργούσαν εκτός από την τηλεόραση, 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και 3 πανελλαδικούς, μαζί και τα υπερβραχέα για ναυτικούς και μετανάστες. Στα οικονομικά παρέδωσαν τον οργανισμό με πλεόνασμα.
Η ΥΕΝΕΔ, που συνέχισε να λειτουργεί και μετά τη μεταπολίτευση ως στρατιωτικό κανάλι, με στρατιωτική διοίκηση, το προσωπικό της πλησίαζε τα 700 άτομα για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων όπως έλεγαν. Ο στρατιωτικός και δημοσιουπαλληλικός κώδικας δεν επέτρεπε στην ΥΕΝΕΔ προσλήψεις όπως στην ΕΡΤ, γι΄αυτό και υπήρχαν συνεργάτες.
Το ότι η ΥΕΝΕΔ για 7 χρόνια παρέμενε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς
υπό στρατιωτικό καθεστώς και διοίκηση, είναι στα μείον της ΝΔ και δεν αποτελεί τιμή γι΄αυτήν. Όπως και η έκθεση του πρώην γενικού διευθυντή του BBC Σερ Χιου Γκρην η οποία δεν αξιοποιήθηκε για να τεθούν οι βάσεις ενός σύγχρονου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αυτή είναι με δυο λόγια η ΕΡΤ που παρέδωσε η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη του της 18ης Οκτωβρίου 1981.
Το τι έγινε στη συνέχεια με την «εισβολή» προσώπων του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ διασκεδαστικό. Ακόμα και με παντόφλες έτρεχαν με συνεργεία για να καλύψουν τους εκλεκτούς τους, τόσο πρόσωπα μέσα από την ΕΡΤ, όσο και υποψήφιοι για υψηλές θέσεις 1981-1989.
Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 19ο μείνετε κοντά μας. Η επόμενη ανάρτηση Τρίτη 3 Μαΐου. Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους και καλό Πάσχα! Ανάσταση και στον Ελληνικό λαό, που υποφέρει!
Υ.Γ. Στη χθεσινή ανάρτηση από λάθος γράφτηκε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε πρωθυπουργός 21 Μαρτίου 1981. Το ορθόν είναι 21 Οκτωβρίου 1981. Τρεις μέρες μετά τις εκλογές.
from FIMOTRO http://ift.tt/1NW1zpu
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου