Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ''ΜΕΣΑΙΩΝΑ''...

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζητά την βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ...
με την Αθήνα να ασφυκτιά από τις πιέσεις των δανειστών, η σοσιαλιστική κυβέρνηση των Παρισίων βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών που αντιστέκονται σθεναρά στον εργασιακό "Μεσαίωνα" που συνεπάγονται οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο περίφημος νόμος "Ελ Κομρί" .

Οι "Αγανακτισμένοι" της Γαλλίας ξεκαθαρίζουν πως αυτός ο νόμος δεν θα περάσει με τις γαλλικές αστυνομικές αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν την δυσφορία τους με δακρυγόνα...

Ο "νόμος ελ Κομρί" είναι αυτός που έχει κατεβάσει στους δρόμους της χώρας χιλιάδες πολίτες που δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα εξασφαλίσουν την απόσυρση του απαραδέκτου σχεδίου μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Φοιτητές αλλά και δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί κατακλύζουν τους δρόμους των Παρισίων αλλά και δεκάδων άλλων πόλεων της Γαλλίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων. Χτες, για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες και μερικές ημέρες πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Στη Νάντη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε αστυνομικές δυνάμεις , λίγο μετά την έναρξη της πορείας στην οποία συμμετείχαν περίπου εννέα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία , περισσότεροι από 20 χιλιάδες  σύμφωνα με τους διοργανωτές.   

Ο εργασιακός Μεσαίωνας του νόμου "Ελ Κομρί"
Οι διαδηλωτές διατρανώνουν τις αντίθεσή τους στο νόμο για τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας , Μιριάμ Ελ Κομρί.
Στόχος της εργασιακής μεταρρύθμισης που έχει τις "ευλογίες" της κυβέρνησης των Παρισίων είναι να μειωθεί η ανεργία που έχει ξεπεράσει το 10%. Ωστόσο, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, τα οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν ουσιαστικά κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί. Αυτό, όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα,  θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια. 

Η κυβερνητική πρόταση αφήνει ναι μεν άθικτο το 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, ωστόσο θα επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλλουν εναλλακτικά ωράρια εργασίας, διαφορετικά από αυτά των συλλογικών συμβάσεων, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται , θα είναι επιτρεπτό σε «εξαιρετικές περιστάσεις» το εβδομαδιαίο ωράριο να μπορεί να επεκτείνεται έως και τις 60 ώρες. Επίσης, αντί της υπερωριακής αμοιβής, η πρόταση προβλέπει περισσότερες μέρες ρεπό.
Μεγαλώνει το κίνημα της «Ολονυχτίας»
Η Γαλλία μπαίνει σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων κατά των αντεργατικών ρυθμίσεων που επιταχύνει η κυβέρνηση, ανατρέποντας βασικές πτυχές του εργατικού δικαίου, ιεραρχώντας την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση των απολύσεων και τη ραγδαία γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Liberation".
Αξίζει να σημειωθεί ότι , από την πρώτη στιγμή, ο νόμος «Ελ Κομρί» έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών νέων, με δεδομένο ότι η κατάργηση βασικών κατακτήσεων και η ελαστικοποίηση των συνθηκών δουλειάς θα διαμορφώσει έναν εργασιακό Μεσαίωνα, καταρχήν για όσους θα μπουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου "Ελ Κομρί"  έδωσε σάρκα και οστά στο κίνημα των Γάλλων Αγανακτισμένων υπό τον τίτλο " Nuit debout"  (Ολονυχτία),  με τη συμμετοχή κυρίως νέων που εμφανίζονται εξοργισμένοι με το «πολιτικό σύστημα».
Πάντως, στα αναλυτικά ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ, πολλοί απ΄αυτούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της «Nuit Debout» δήλωναν ότι "είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας από το "Ποδέμος" στην Ισπανία», για να μας πουν πώς από λίγοι έγιναν χιλιάδες..."

from FIMOTRO http://ift.tt/2361P1g
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου