Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ...

Το LM Village το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα από την απόφαση να μεταφερθούν...
εκεί Σύροι πρόσφυγες αποτελεί μία ακόμα από τις συνηθισμένες υποθέσεις δημόσιας κακοδαιμονίας που τόσο ευδοκιμούν στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα παραθεριστικό κέντρο το οποίο χτίστηκε στην παραλία του χωριού Μυρσίνη στον Δήμο Λεχαινών (Ανδραβίδας-Κυλλήνης πλέον) και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998, αποτελώντας από την πρώτη στιγμή πόλο έλξης για παραθεριστές αλλά και εστία ανάπτυξης για τη γύρω περιοχή.

Την έκταση την είχε παραχωρήσει η τότε κοινότητα Μυρσίνης στον Δήμο Άνω Λιοσίων ο οποίος είχε προχωρήσει σε δανεισμό 800.000.000 ευρώ ενώ είχε υπογράψει ακόμα και συμφωνία με το ταξιδιωτικό γραφείο TUI στη Γερμανία έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας υψηλών προδιαγραφών τουριστικός πόλος στην περιοχή. Παράλληλα λειτουργούσε και με τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, κυρίως για τους δημότες του Δήμου Λιοσίων.

Το LM λειτούργησε για περίπου 9 σεζόν, και -ιδίως τα πρώτα χρόνια- αποτέλεσε έναν σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή, η οποία υστερούσε σε υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη ακτογραμμή δυτικά της Κυλλήνης. Οι εγκαταστάσεις ήταν προσεγμένες, τα μικρά μπάνγκαλοους ήταν εξαιρετικής αρχιτεκτονικής (με κλιματισμό, κουζίνα, τηλεόραση, τηλέφωνο, θυρίδα ασφαλείας και... μίνι μπάρ!), ενώ και το σύνολο των εγκαταστάσεων (πισίνες, εστιατόρια, παιδικές χαρές) κατέστησαν τον χώρο όχι μόνο παραθεριστικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών αλλά και επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της γύρω περιοχής.







Και ξαφνικά αυτή η τόσο σημαντική επένδυση κατέβασε ρολά, καθώς ξεκίνησαν όλες οι γνωστές ελληνικές κακοδαιμονίες, με τον Δήμο Λιοσίων να προχωρά στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων αφήνοντας πολλές οφειλές σε εργαζόμενους και προμηθευτές. Παράλληλα ξεκίνησε και μία δικαστική διαμάχη με τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που ακόμα και σήμερα δεν έχει οδηγηθεί σε κάποια οριστική κατάληξη, αν και ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δικαιώνουν τον δήμο.

Στην ουσία πρόκειται για μία διαμάχη που αφορά τα 19 από τα 38 σπίτια τα οποία διεκδικεί ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τα οποία δεν του αποδίδονται, ενώ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης (που και για αυτό υπάρχουν προβλήματα) ο δήμος της Ηλείας θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα, και η γη ανήκει σ' αυτόν. Στην πολύπλοκη και τυπικά ελληνική υπόθεση έχουν εμπλακεί διαφόρων ειδών και τάξεων συμφέροντα, με δημοτικές επιχειρήσεις και offshore εταιρίες-φαντάσματα να μάχονται πάνω από ένα κομμάτι γης, οδηγώντας το στον μαρασμό και την απαξίωση.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, το πολλά υποσχόμενο τουριστικό «διαμάντι» μετατράπηκε σε ένα χωριό φάντασμα, παραμένοντας ερμητικά κλειστό. Αυτό δεν εμπόδισε όσους επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε λεηλασίες και καταστροφές, ενώ ο χώρος αφέθηκε στην τύχη του και στα στοιχεία της φύσης (βρίσκεται χτισμένο σχεδόν πάνω στο κύμα). Παρ' όλα αυτά, καταφέρνει έστω και υπό αυτές τις συνθήκες να παραμένει αξιοποιήσιμος, κάτι που μας φέρνει στην σημερινή ημέρα, όπου όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση θα αποτελέσει τόπο φιλοξενίας περίπου 300 προσφύγων αποκλειστικά από τη Συρία.

Η ετοιμασία του χώρου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες με δυνάμεις της Αεροπορίας και τοπικούς εργολάβους να προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στα εγκαταλελειμμένα σπιτάκια. Οι λεηλασίες πάντως (ιδίως σε ηλεκτρολογικό υλικό) είναι μεγάλες κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος της αποκατάστασης των κτιρίων ώστε να είναι κατοικήσιμα. Ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι, μεταξύ άλλων και οι δύο πολύ όμορφες πισίνες που άλλοτε αποτελούσαν το κέντρο των δραστηριοτήτων του χώρου, αλλά και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, όπως τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, τα δύο γήπεδα μπάσκετ και τένις και το γήπεδο του βόλεϊ.

Πάντως η εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων στην περιοχή δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις από τους κατοίκους ενώ υπήρξαν και έντονες αντιπαραθέσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων στον συγκεκριμένο χώρο. Ενώ δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο ποιος θα αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων και με ποιον τρόπο θα καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας των εγκαταστάσεων και των μισθών των ανθρώπων που θα εργαστούν σ' αυτές.

Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στο protothema.gr, δηλώνουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη, ελπίζοντας τουλάχιστον ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα φθάσουν στη Μυρσίνη θα είναι αυτός που ανακοινώνει το Υπουργείο και όχι μεγαλύτερος. Ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός τους σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις ότι θα μεταφερθούν εκεί και μετανάστες άλλης εθνικότητας εκτός από Σύριους πρόσφυγες, καθώς φοβούνται την εμφάνιση φαινομένων όπως αυτά που γίνονται σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας με επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες διαφορετικής καταγωγής.

Σε ότι αφορά τις αναφορές για την προώθηση μεταναστών προς το παραθεριστικό κέντρο «Μιμόζα» των αξιωματικών της 117 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στην επαρχιακή οδό που οδηγεί προς την Κυλλήνη, τα πράγματα μάλλον είναι λίγο πιο σύνθετα.

Κυρίως γιατί εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις από όσους γνωρίζουν τα δεδομένα της συγκεκριμένης εγκατάστασης, η οποία συνορεύει με ενεργή στρατιωτική μονάδα. Ενώ λίγα μέτρα μακριά από την ακτή της συγκεκριμένης περιοχής δένουν τα πλοιάρια μεταφοράς καυσίμων για τα πολεμικά αεροσκάφη της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο από πολλές απόψεις, το οποίο δεν μπορεί έτσι απερίσκεπτα να ενταχθεί στον άνωθεν «σχεδιασμό» χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις εθνικής σημασίας ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένο χώρου.

Σύμφωνα πάντως με Επιτελείς της Αεροπορίας με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr, οι εντολές που υπάρχουν μέχρι στιγμής αφορούν μόνο την διευθέτηση του χώρου του LM και την επίβλεψη των έργων σ' αυτό, ενώ δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την μεταφορά προσφύγων στις εγκαταστάσεις του θερέτρου «Μιμόζα» των αξιωματικών της 117 Πτέρυγας Μάχης.


Ποιoς είναι ο Ναμπίλ Μοράντ, ο συριακής καταγωγής Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης;

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης συγκέντρωσε επάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς εξέλεξε τον πρώτο δήμαρχο μετανάστη σε όλη την Ελλάδα. Ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ έχει καταγωγή από τη Συρία, την πόλη Χομς, από την οποία έφυγε σε ηλικία 17 ετών.

Μετά τη Συρία βρέθηκε στη Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής γλώσσας στη Σορβόνη. Στη συνέχεια, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, και αργότερα στη Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας, κάπου 25 χρόνια πριν, παντρεύτηκε την Ελληνίδα σύζυγό του Ιωάννα Σχοινά (και αυτή γιατρός) ενώ έχει μία κόρη και δύο εγγόνια.

Στα δημόσια πράγματα βρέθηκε την τελευταία δεκαετία, με κορύφωση της δραστηριότητάς του την εκλογή του στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης ο οποίος (ελέω Καποδίστρια) περιλαμβάνει μία μεγάλη διοικητική περιφέρεια στν βόρεια Ηλεία. Άνθρωπος χαμηλών τόνων και προσιτός σε όλους, βρίσκεται ξανά στην αιχμή της επικαιρότητας με την προσφυγική κρίση και την δημιουργία του πρώτου hot-spot στην δυτική Ελλάδα.


Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Μυρσίνη

Επτά λεωφορεία τα οποία μετέφεραν περίπου 350 Σύρους πρόσφυγες έφθασαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα στο LM Village στην Μυρσίνη Ηλείας, όπου έχει διαμορφωθεί ένα κέντρο φιλοξενίας.

Οι πρόσφυγες είναι κατά κύριο λόγο οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία θα εγκατασταθούν στα 38 σπίτια του οικισμού που ετοιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες για να τους υποδεχθεί.

Στο σημείο βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ.Γεωργιόπουλος, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδος κ.Αγγελόπουλος, ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας κ.Στεφανόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ.Μοράντ μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους του και ο διοικητής της 117 Π.Μ Ανδραβίδας κ.Δελήμπασης μαζί με προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ενώ παράλληλα βρίσκονται εκεί και αρκετοί αλλεληλέγγυοι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

from FIMOTRO http://ift.tt/1RBDfL0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου