Μονοψήφιος είναι ο αριθμός των φαρμακείων που διανυκτερεύουν στην Αθήνα, με...
ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το πρόβλημα απασχολεί και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία δέχεται τα παράπονα των πολιτών. Με έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει «το φαινόμενο των μαζικών απαλλαγών φαρμακείων από τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, για οικονομικούς ή για λόγους υγείας», γεγονός που αποδίδεται στο ότι «επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις και ποιες οι διανυκτερεύσεις».
Τις επιπτώσεις που έχει για τους πολίτες αλλά και για τον κλάδο των φαρμακοποιών η έλλειψη θεσμοθέτησης ωραρίου για τα φαρμακεία κατήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.
Η Βαβέλ των φαρμακείων
Σήμερα λειτουργούν φαρμακεία με κλασικό ωράριο εμπορικών καταστημάτων και με διευρυμένο ή ελεύθερο ωράριο. Ταυτόχρονα, όμως, όπως έχουν καταγγείλει και οι φαρμακοποιοί στο παρελθόν, η μη ρύθμιση του ωραρίου για τα φαρμακεία επηρεάζει τις εφημερίες τους - μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των διανυκτερευόντων ή των διημερευόντων φαρμακείων. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), τουλάχιστον 600 φαρμακεία του λεκανοπεδίου βρίσκονται εκτός εφημεριών (διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις).
Υπάρχουν φαρμακεία , όπως αναφέρεται στην επιστολή της Περιφέρειας, τα οποία απαλλάχθηκαν και συνεχίζουν να απαλλάσσονται από τις εφημερίες συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα, πρόκειται τόσο για συνοικιακά φαρμακεία που ζητούν την απαλλαγή από τις εφημερίες για οικονομικούς λόγους, λόγω της κρίσης, όσο και για μεγάλα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Τα «θύματα» είναι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες, καθώς αν χρειαστούν φαρμακείο μετά τις 10 με 11 τη νύχτα συνήθως πρέπει να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να βρουν ανοιχτό διανυκτερεύον φαρμακείο.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καρτέλα «27» του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σύμφωνα με την οποία διανυκτέρευσαν για τον δήμο της Αθήνας μόνον έξι φαρμακεία.
Η πρόταση των Φαρμακοποιών είναι να ακολουθηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και σε κάθε περίπτωση «ας οριστεί ένα ωράριο, πχ 8.00 -20.00, αλλά μετά να κλείνουν, ώστε να λειτουργούν τα διανυκτερεύοντα».
Στοπ στις διημερεύσεις λέει ο ΦΣΑ
Ο ΦΣΑ πάντως έχει ανακοινώσει πως από 1η Μαΐου σταματάει τις διημερεύσεις, τονίζοντας, όμως, ότι οι διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν φαρμακεία που να λειτουργούν συνεχώς από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (διημερεύοντα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΣΑ, από τα 3.000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου σε μηνιαία βάση τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα. Έχουν δηλωθεί επίσης, 120 φαρμακεία ότι λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (συνήθως με ωράριο 8 πμ έως 11μμ τα οποία όμως μπαίνουν και στο πρόγραμμα εφημεριών) ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φαρμακείων με ελεύθερο ωράριο.
Η δυσλειτουργία των φαρμακείων και το χάος που επικρατεί στο χώρο αλλά και στους πολίτες έχει τεθεί επανειλημμένα από τον ΦΣΑ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τους αρμόδιους να ρυθμιστεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και να αποσαφηνιστούν οι κανόνες που διέπουν τον κλάδο τους έναντι των πολιτών.
from FIMOTRO http://ift.tt/1UY2Vaw
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου