Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη χθες στη βουλή το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, καθώς η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία...
τίθεται σε ισχύ από Δευτέρα. Το νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα αφού προκαλεί ενστάσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε αφορμή στους 53 να επαναλάβουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μέσα από μια μακροσκελή ανακοίνωση. Παρά ταύτα, στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προηγήθηκε της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, κατέστη σαφές, πως παρά τις ενστάσεις και την κριτική οι βουλευτές δεν θα το καταψηφίσουν ενώ και στη συζήτηση που έγινε χθες το βράδυ στην Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν από νωρίς το απόγευμα ότι δεν τίθεται ζήτημα καταψήφισης του νομοσχεδίου (μάλιστα, αυτό το είπε η ίδια η κ. Β. Κατριβάνου στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο) και για να δικαιολογήσουν τη στάση τους αυτή επιστράτευσαν το επιχείρημα πως το νομοσχέδιο διορθώνει αρκετά πράγματα και πως λίγα μόνον σημεία του αφορούν άμεσα στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Παρά ταύτα, στη διάρκεια της σύντομης ενημέρωσης που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας στους βουλευτές, αναδείχτηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση η τάση των 53 εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σε συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας όπως ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τον οποίο το νομοσχέδιο προσδιορίζει στις 14 μέρες. Βουλευτές της τάσης αυτής ζήτησαν να μην περάσει αυτή η διάταξη και να διατηρηθεί το υφιστάμενο σημερινό καθεστώς των 28 ημερών ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου, ενώ εξέφρασαν και τις επιφυλάξεις τους για τα κλειστά κέντρα κράτησης. Γενικότερα, στη συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές κατέθεσαν σειρά ερωτημάτων αλλά και προβληματισμών, όπως μεταξύ άλλων για το πώς θα διατηρηθούν οι προσφυγικές ροές σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και σχετικά με τη διαδικασία του ασύλου.
Πάντως, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο η τάση των 53 εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας « αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης». Τέλος τα μέλη της τάσης ανακοίνωσαν ότι το προσεχές διάστημα θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα.
Παρά το γεγονός ότι η έγκριση του νομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία θεωρείται δεδομένη, τόσο η απόφαση της «κίνησης των 53» να επαναφέρουν δημόσια τη διαφωνία τους που είχε καταγραφεί στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και οι ενστάσεις που εκδηλώθηκαν (παρά τη θετική ψήφο επί της αρχής) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή προκάλεσαν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι συνέρχεται σήμερα το πρωί στις το κυβερνητικό συμβούλιο μεταναστευτικής πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό, εν όψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.
from FIMOTRO http://ift.tt/1RthtN1
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου