Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ : TΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒREXIT...

Δήλωση για το Brexit με την οποία η Ε.Ε. θα εκφράζει την ενότητα και αποφασιστικότητά της, καθώς επίσης...
και την ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατόν, αναμένεται να εκδώσουν σήμερα το μεσημέρι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.
Η δήλωση θα δοθεί αύριο Τετάρτη και όχι σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα, σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, ο οποίος έλαβε μέρος για τελευταία φορά σε Σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι θα αποχωρήσει πριν από την επόμενη.
Στη δήλωση τεσσάρων σημείων οι «27» δηλώνουν ότι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και λυπούνται για αυτό, ωστόσο τονίζουν ότι προχωρούν ενωμένοι, ενώ επιθυμούν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, εκφράζουν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του στην αποψινή συζήτηση που έγινε στο δείπνο των ηγετών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «σοκ ιστορικών διαστάσεων» γιατί, όπως είπε, αλλάζει τον χάρτη αφού η Ευρώπη αντί να διευρύνεται για πρώτη φορά μικραίνει.
Δεν πρέπει να παριστάνουμε τους έκπληκτους γιατί τα αίτια της αναδίπλωσης και του εθνικισμού είναι πολύ βαθιά, καθώς επίσης η λιτότητα, η κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Κατανοώ τον κ. Κάμερον αλλά οφείλω να σημειώσω ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δεν είχε κανένα σχέδιο εξόδου, είπε επίσης.
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να «καυτηριάσει» τη διακριτή μεταχείριση των εταίρων προς το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με εκείνη προς την Ελλάδα μετά το περσινό δημοψήφισμα. «Είναι προφανής η διακριτή αντιμετώπιση της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα, η οποία ζήτησε έντιμη συμφωνία και εταίροι της είπαν: "εφαρμογή του προγράμματος, αλλιώς grexit"». «Δεν πιστεύω στη λογική της τιμωρίας σε όσους θέλουν να φύγουν, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν», συνέχισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να παρουσιάζει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα διαπραγματευθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και της Ευρωβουλής.

from FIMOTRO http://ift.tt/28ZuYAE
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου