Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

Η σημερινή ημέρα πιθανώς να αποτελέσει ένα σταθμό στο μείζον ζήτημα ...
της μετανάστευσης, που οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές του.


Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη σύναψη μιας ολικής συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Στη Σύνοδο Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου αναμένεται να συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φρεντερίκα Μοργκερίνι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Με τα τραγικά αυτά γεγονότα είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι και θλιμμένοι από τη κατάσταση που εκτυλίσσεται στα σύνορα μας. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Θα ήθελα να ενημερώσω επίσης πως ο πρόεδρος της Επιτροπής (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) έθεσε το ζήτημα της μετανάστευσης ως προτεραιότητά του σε καιρούς που δεν υπήρχε η ίδια "όρεξη" γι' αυτό το θέμα».

«Το Κολλέγιο των Επιτρόπων έθεσε τη συζήτηση αυτή στο τραπέζι σήμερα και αποφάσισε να προωθήσει τη συνολική ατζέντα του… Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Μάλτας και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, για να οργανώσουμε τα άμεσα επόμενα βήματα μας» είπε ο κ. Σχοινάς.

«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, το να διατηρήσουμε τα status quo δεν αποτελεί επιλογή. Την Τετάρτη η Επιτροπή θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση της μετανάστευσης στην Αφρική» συμπλήρωσε. 

Συνολική λύση-πακέτο αποφάσεων
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος Γιούνκερ βλέπει τα τραγικά γεγονότα και τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο ως μια ευκαιρία για να πιέσει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν συλλογικά τις ευθύνες τους στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Καθώς η Ευρώπη αναμένει τις επόμενες ώρες μια συμφωνία στο ζήτημα, η ίδια πηγή δήλωσε πως ο στόχος της Επιτροπής είναι μια συνολική απόφαση-πακέτο, που θα αφορά σε όλες τις πτυχές του προβλήματος και δεν θα επιχειρεί μια «ανακούφιση μέρους του».

Μία από τις πιθανές πιέσεις της Επιτροπής θα είναι για τη διάθεση αυξημένων πόρων στη Frontex.

Τέλος, αποτελεί και πεποίθηση της Επιτροπής πως, όσο πιο περιεκτική και πλήρης είναι η ατζέντα της Συνόδου και όσο πιο πολύπλευρα αντιμετωπίσουν το ζήτημα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει και μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι διεργασίες στο Λουξεμβούργο αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 18:00 ώρα Ελλάδος με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

from FIMOTRO http://ift.tt/1Oz4aW3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου