Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ INFOSOLUTIONS...

Με ανταλλάγματα τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά, καθώς αποσπά τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για επανέναρξη ...
των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, η Τουρκία αναμένεται να δεχτεί να συνδράμει τις προσπάθειες της Ένωσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο επικαλείται το Reuters, «και οι δυο πλευρές, όπως συμφωνήθηκε, και με άμεση ισχύ, εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας το ταξίδι στην Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των υιοθετημένων διμερών διατάξεων επανεισδοχής και στρέφοντας γρήγορα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσης».

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει τρία δισ. ευρώ ως αρχική βοήθεια, για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί αργότερα να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο.

Επίσης, η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να άρει την ανάγκη για βίζα, για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2016, αν η Αγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε ως ύψιστη ευθύνη της ΕΕ την προστασία των εξωτερικών συνόρων της, αλλιώς, όπως είπε, η αποτυχία σε αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει την κατάρρευση της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ακόμη, τόνισε πως έγινε εντατική εργασία με την τουρκική πλευρά για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα αποτελέσει λύση για το προσφυγικό. Ο ίδιος δήλωσε πως θα συζητηθεί ακόμη η εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ιδιαίτερα στα θέματα της Συρίας, της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και, τέλος, στο Κυπριακό.

Αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε: «Συγκάλεσα αυτή τη Σύνοδο για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουν ΕΕ-Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση, σταματώντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Μετά από πολλές εβδομάδες σκληρής εργασίας και συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο φτάσαμε σε μια συμφωνία και ελπίζω πως θα την αποδεχθούν όλες οι πλευρές. Αυτή η Σύνοδος πάντως έχει ευρείς στόχους, την επανεκκίνηση των σχέσεών μας με τη Τουρκία, που πρέπει να αυξήσει την προσπάθειά της στον τομέα της αντι-τρομοκρατίας και την καλύτερη συνεργασία στη Συρία και στο Κυπριακό ζήτημα. Οι τελευταίες ημέρες μας έδειξαν πόσο σημαντική είναι η γεωπολιτική συνεργασία. Ας μην είμαστε αφελείς, η Τουρκία δεν αποτελεί το μοναδικό "κλειδί" για την επίλυση του μεταναστευτικού. Η πιο σημαντική μας ευθύνη είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να μην "εξάγουμε" το ρόλο προστασίας τους (εκτός ΕΕ). Θα το επαναλάβω, χωρίς έλεγχο των συνόρων μας, η Συνθήκη του Σένγκεν θα γίνει παρελθόν».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα υπάρξουν δύο συναντήσεις από τους αρχηγούς. Αρχικά, μια επταμερής, όπου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ελλάδα και η Αυστρία και στη συνέχεια συνάντηση θα έχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςμαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.



Τσίπρας: Σημαντικό βήμα
Από την πλευρά του, αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα της σημερινής Συνόδου Κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό θα είναι αμοιβαία επωφελή για όλες τις πλευρές εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «ενίσχυσης» των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στις μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα, o κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής: «Σήμερα η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση με ανθρώπινο τρόπο. Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα στην ΕΕ και προσμένουμε στην ενίσχυση της σχέσης αυτής. Στο παρόν διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προωθήσουμε το διάλογο με τη Τουρκία, έτσι ώστε να επιτύχουμε την παύση των μεταναστευτικών ροών. Ο διάλογος αυτός είναι χρήσιμος και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου θα είναι προς το συμφέρον όλων»

Τόνισε ακόμη ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στον διάλογο με την Τουρκία, την οποία κάλεσε να κάνει ό,τι μπορεί και η ίδια, για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές.


FAZ: πρόταση για ελάφρυνση της Τουρκίας κατά 400.000 πρόσφυγες 
Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, για τους Τούρκους το ζήτημα της βίζας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς για πολλά χρόνια το θέμα αυτό αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στους πολίτες της Τουρκίας που θέλουν να ταξιδέψουν στα κράτη μέλη της ΕΕ για αναψυχή ή δουλειές.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι για την αναθέρμανση της Τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ, αναμένεται να ανοίξει από τις 14 Δεκεμβρίου το Κεφάλαιο 17, που αναφέρεται στην νομισματική πολιτική. Το κεφάλαιο αυτό είχε κλείσει από το 2007, μονομερώς από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί καθώς υπήρχε ασυμβατότητα της Τουρκίας με την Νομισματική Ένωση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα προσχέδια της συμφωνίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν ευθείες αναφορές για άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν την Κύπρο. 

Επίσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επικαλούμενη πηγές κοντά στην ομάδα προετοιμασίας της Συνόδου, αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν πρόταση για ελάφρυνση της Τουρκίας κατά 400.000 πρόσφυγες, μεταφέροντας τους από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

from FIMOTRO http://ift.tt/1XB6oJ3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου