Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Tις ενστάσεις της για το νέο μοντέλο διοίκησης των ελληνικών τραπεζων εξέφρασε κατά τη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας η πρόεδρος της ΕΤΕ και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη...

Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό το μοντέλο, το οποίο επιβάλλει να συμμετέχουν μόνο τραπεζικοί στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζων. Ας σημειωθεί πως το στοιχείο αυτό αποστερεί τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από έμπειρα στελέχη της αγοράς, ενώ είναι ο βασικός λόγος που σημαντικά στελέχη θα πρέπει να βρεθούν εκτός των διοικήσεων των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά όπως είπε η κ. Κατσέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνθεσή του οφείλει και πρέπει να αντικατοπτρίζει την αναγκαία ποικιλομορφία ικανοτήτων, δεξιοτήτων, εμπειριών, γνώσεων και προσόντων που έχει ανάγκη ένας μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, όπως η Εθνική, που είναι εκτεθειμένος σε πολλαπλούς, σύνθετους κινδύνους και που συνδέεται με όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας. Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας.
Οι αιτιάσεις της προέδρου της Ενωσης ήρθαν μία μόνον ημέρα μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις που κατέγραψαν τη διάθεση ελέγχου των ελληνικών τραπεζών από ξένα funds, με σκοπό την απόκτηση των «κόκκινων» δανείων.
Εμπλοκή
Υπενθυμίζεται η αιφνίδια εμπλοκή που προέκυψε με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Ο SSM είχε αποσύρει την τελευταία στιγμή -λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου- την έγκριση που ήδη είχε δώσει για την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, η οποία είχε γίνει μετά από πολύμηνη διεθνή διαδικασία, που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρεία, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε περάσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και από τον SSM.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, που αφορούν στην αξιολόγηση η οποία είναι σε εξέλιξη για τα μέλη του ΤΧΣ, επίκεινται ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απομάκρυνση των Ελλήνων και αντικατάστασή τους από ξένα στελέχη.
Αν όλα τα παραπάνω συσχετιστούν μεταξύ τους διαμορφώνουν μία λογική αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μία περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη για τη χώρα.
Οι στόχοι της τράπεζας συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας. Η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στη βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών είπε ο κ. Φραγκιαδάκης.
Για παράδειγμα, η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων. Η επιστροφή των καταθέσεων, τόνισε, μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που με την σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία, όταν το περιβάλλον διαμορφωθεί καταλλήλως.
Ο κ. Φραγκιαδάκης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τον χειρισμό των κόκκινων δανείων, καθώς, όπως είπε, θα συμβάλουν στην εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων βοηθώντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, την επιστροφή των καταθέσεων και τη σταδιακή άρση των capital controls.

from FIMOTRO http://ift.tt/29i3Vq4
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου