«Οχι μόνο αυτονόητη, αλλά και επιβεβλημένη» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος...
των «Νέων» Γιάννης Πρετεντέρης τη δέσμευση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τα capital controls, αν εκλεγεί στην αρχηγία της ΝΔ.
Οπως αναφέρει ο κ. Πρετεντέρης στο σημερινό άρθρο του, η κυβέρνηση πρέπει «να ξεσκονίσει και το δικό της ντουλάπι» γιατί «η ελληνική δημοκρατία δεν μπορεί να ζει με άλλον έναν σκελετό στο ντουλάπι». Καταθέτει μάλιστα και δύο στοιχεία για να ενισχύσει την άποψή του ότι η εξεταστική είναι επιβεβλημένη: α. Το προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο των τραπεζών είχε συνταχθεί μέρες νωρίτερα και β. Eurogroup και ΕΚΤ είχαν προειδοποιήσει ευθέως την κυβέρνηση πως υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Ακολουθεί το άρθρο του κ. Πρετεντέρη με τον τίτλο «Εξεταστική».
Εξεταστική
Η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη πως αν εκλεγεί στην αρχηγία της ΝΔ θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου το περασμένο καλοκαίρι δεν είναι μόνο αυτονόητη. Είναι επιβεβλημένη.
Κι αυτό επειδή πρέπει να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν τρία πράγματα πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία κατά συγκεκριμένων υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.
Πρώτον, πρέπει να διαπιστωθεί αν το κλείσιμο των τραπεζών επέφερε συγκεκριμένη ζημιά στην ελληνική οικονομία, τη δημόσια και την ιδιωτική. Η ζημιά αυτή θα πρέπει να κοστολογηθεί, έστω κατά προσέγγιση.
Δεύτερον, πρέπει να διερευνηθεί αν η τότε κυβέρνηση γνώριζε, περίμενε ή πιθανολογούσε μετά βεβαιότητας ότι η σύγκρουση με τους δανειστές και η προσφυγή στο δημοψήφισμα θα οδηγούσαν στο κλείσιμο των τραπεζών. Αυτό πάντως φαίνεται να προκύπτει από αλλεπάλληλες δηλώσεις του Βαρουφάκη.
Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο τότε προκύπτουν προφανείς ποινικές ευθύνες για τις ζημιές που υπέστη η ελληνική οικονομία από τον έλεγχο κεφαλαίων. Κι όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.
Τρίτον, η περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα διότι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες παραγράφονται με τη διάλυση της σημερινής Βουλής. Αυτή μπορεί να συμβεί κάθε στιγμή, ακόμη και να προκληθεί για τον συγκεκριμένο λόγο.
Ούτως ή άλλως, το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης υπερβαίνει κατά πολύ όλες τις ανάλογες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη Βουλή. Από τα εξοπλιστικά και τη Siemens έως τη λίστα Λαγκάρντ.
Το βέβειο λοιπόν είναι ότι η ελληνική δημοκρατία δεν μπορεί να ζήσει με άλλον έναν σκελετό στο ντουλάπι.
Κι επειδή η σημερινή κυβέρνηση ομνύει καθημερινά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και την επιβολή της διαφάνειας χρήσιμο θα ήταν να συμπεριλάβει στο ξεσκόνισμα και το δικό της ντουλάπι.
Στη συζήτηση καταθέτω δύο στοιχεία:
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το προεδρικό διάταγμα με το οποίο έκλειναν οι τράπεζες είχε συνταχθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα και ήταν εν γνώσει κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία και είχαν διατυπώσει παρατηρήσεις επί αυτού. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πιάστηκε στον ύπνο από μια άφρονα ενέργεια.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι και το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχαν ευθέως προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση πως υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν έλεγχοι.
Υποθέτω πως με μια τέτοια κολοσσιαία υπόθεση θα ασχοληθεί καταρχήν η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη - ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω την έως τώρα καθυστέρηση ή απραξία της.
Και ότι η Βουλή θα κάνει το αυτονόητο καθήκον της με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, χωρίς να περιμένει αν θα εκλεγεί ο Μητσοτάκης στην αρχηγία της ΝΔ.
from FIMOTRO http://ift.tt/1TnWvxB
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου