Το «σχέδιο Μουζάλα» για το Προσφυγικό έχει δύο βασικούς πυλώνες: τη δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και τη φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία...
και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων. Ο βασικός πυλώνας αφορά στη δημιουργία κέντρων διαμονής, ανά την επικράτεια, συνολικά 50.000 ανθρώπων. Για τη δημιουργία τους, προβλέπονται προμήθειες-«μαμούθ»: σκηνών, τεντών, κοντέινερ, δεξαμενών νερού, θερμαντικών σωμάτων, κλιματιστικών, χημικών τουαλετών, γεννητριών, κρεβατιών και στρωμάτων, αυτοκινήτων και μίνι βαν, ασθενοφόρων, συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επαρκούς όγκου υγειονομικού υλικού.
Παράλληλα προβλέπει τη διάθεση προσωπικού 8.200 ανθρώπων (εκ των οποίων 5.000 αστυνομικοί), εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και τη διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Προβλέπεται ακόμη κονδύλι άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για τη σίτιση των προσφύγων που θα φιλοξενούνται επί ελληνικού εδάφους. Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου προβλέπει την δημιουργία ακόμη 50.000 «θέσεων διαμονής» σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, «μεταθέτοντας» έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Για να λειτουργήσει o πρώτος πυλώνας του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, βασικό ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση χώρων για να δημιουργηθούν, εντός της εβδομάδας, hot spot για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε μικρή απόσταση (10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού).
Ηδη έχουν προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά, το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη», το κάμπινγκ της Βούλας, το πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο, ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και η Σχολή της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.
«Βουλιάζει» η Ελλάδα
Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τον «εγκλωβισμό» χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο και της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν από τους αντιπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να ετοιμάσουν τα συνεδριακά κέντρα, τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κάμπινγκ, τις κατασκηνώσεις και τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των περιφερειών τους, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν το κύμα των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, τώρα που βελτιώνεται ο καιρός.
Λίγο πριν από τη σύσκεψη το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, βάζει «μπλόκο» στον Τύπο στα hotspots και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων «μέχρι νεωτέρας». Την ίδια ώρα, οι αποθήκες και οι σταθμοί μετεπιβίβασης του λιμανιού στον Πειραιά έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ όσοι συνεχίζουν το ταξίδι τους έχουν επόμενο σταθμό την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική. Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνα είναι επίσης ασφυκτικά γεμάτα, ενώ η κυβέρνηση στήνει τώρα άρον-άρον καταυλισμό στο Πάρκο Τρίτση. Ο στρατός ανέλαβε από χθες το πρωί να στήσει σκηνές για τη φιλοξενία 800 προσφύγων και μεταναστών στο πάρκο.
Στο Ελληνικό έχουν καταμετρηθεί περίπου 3.400 μετανάστες, στον Ελαιώνα βρίσκονται 700 και ακόμη 1.200 φιλοξενούνται στον Σχιστό. Το χάος, όμως, ξεφεύγει από τα όρια της πρωτεύουσας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση προς την Ειδομένη. Έτσι, σε κάθε πόλη ή ακόμα και διαθέσιμο υπαίθριο χώρο κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί, ακόμα και στα πάρκινγκ! Χιλιάδες άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι από το μακρύ ταξίδι, με τα άρρωστα παιδιά τους στα χέρια, με τους ηλικιωμένους υποβασταζόμενους, αναγκάζονται είτε να κοιμούνται στο ύπαιθρο, είτε να ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα. Εν τω μεταξύ χθες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα βρίσκονταν 3.230 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ πέραν αυτών, έως τις 12 το μεσημέρι περίμεναν να ταυτοποιηθούν στα hot spots περί τα 800 άτομα.Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το πρωί είναι αυξημένες.
Πειραιάς
Ο Πειραιάς «βούλιαξε» χθες, καθώς περίπου 2.000 νέοι μετανάστες έφτασαν εκεί παρά τον προγραμματισμό των προηγούμενων ημερών να παραμένουν στα νησιά με τον υπουργό Ναυτιλίας να κάνει λόγο για «λάθος σχεδιασμό». «Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη και για το λιμάνι του Πειραιά ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα οδηγήσει σε εξομάλυνση», είπε ο κ. Δρίτσας.
Όπως είπε, η άφιξη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενός πλοίου με 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες «ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό» για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε «κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρείας και των πρακτορείων».
Συνολικά στον Πειραιά βρίσκονται περίπου 5.000 πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.
Ειδομένη
Ένταση και αναταραχή δημιουργήθηκε χθες στην Ειδομένη, όπου τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί έριξαν τον φράκτη που έχει στήσει η σκοπιανή κυβέρνηση και ακολούθησε «μάχη» με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες «απάντησαν» στον πετροπόλεμο με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Αποτέλεσμα ήταν να σταλούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα 15 άτομα, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά.
Μετά τα επεισόδια οι πρόσφυγες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ αποκλείοντας την κυκλοφορία των τρένων. Στην Ειδομένη βρίσκονται περισσότερα από 6.500 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταυλισμός που έχει στηθεί εκεί, έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενεί περίπου 2.000 ανθρώπους.
Απόφαση για τη χορήγηση 500 εκατ. ευρώ
Την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου που σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Στόχος της Ε.Ε. είναι να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου. Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης αλλά και υλική υποστήριξη. Οπως είπε η Επιτροπή, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τις άλλες χώρες.
from FIMOTRO http://ift.tt/1T5xYR6
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου